16 Ocak 2011 Pazar

Çorlu'da nerede doğum yapmalı?

Kuzey'in gelişi yaklaşıyor. Dr kontrolleri sıklaşıyor. Ara sıra sancılar kasılmalar düzensizce gelip gidiyor. İlk göz ağrımızda birçok tecrübe edindik babasıyla. Şimdi de finale odaklandık.

Eğer Çorlu'da yaşıyor iseniz
ve doğum için başka bir yere kısa süreliğine de olsa göç etmeyecekseniz-ki bazı anne adayları kendi annelerinin ya da kayınvalidelerinin yanlarına taşınıyor son günlerinde- hastane seçmekte çok fazla seçeneğiniz olmuyor. SGK güvencesi altında olmak da artık özel hastanelerin imkanlarından yararlanabilmeyi mümkün kıldığından olanaklar arası bir fark da oluşmuyor.

5 yılı aşkın süredir Çorlu da yaşamaktayım. Burada devlet hastanesi ve Askeri hastane dışında biri henüz 15 gündür faaliyette olan 3 özel hastane var ve belki 1 de poliklinik-onun imkanların araştırmadım bile. 2 katlı bir komplexte beklentilerime ulaşamayacağım önyargısı oldu haklı olarak-.

Öncelikle gebelik sürecimde  birden fazla dr 'a muayene oldum.İlk şüphelendiğimde, bahsettiğim poliklinikte kan testi yaptırdım. Beta hCG seviyem 185 çıktı. Laborant gebelik olduğunu gösterdiğini ama hekime muayene olmakta yarar olduğu söylerek bize o "şüpheli"* güzel haberi verdi. O hafta randevu aldığım devlet hastanesi dr.larından tavsiye üzerine yönlendirildiğim bir bayan dr.gebeliğimi tespit edemedi ve beni yarına umutla bakmam gibi sözlerle özel muaynehanesinden 100 tl karşılığında uğurladı.
Hemen ertesi gün özel hastanelerden evime yakın olan hastaneden daha önce aldığım randevuyu da es geçmek istemedim-yarına umutla bakıyordum çünkü- Orada gebeliğim 4-5 haftalık olarak tespit edildi. Bu hastane gereksiz müdahaleleri olduğu söylenen bir hastane idi. Bir sonraki ay, aynı hastanedeki kontrolümde ise paralel olarak yapılan kan testinden sırf özel sigortalı olduğumdan gereksiz yere 2 katı kesilen faturadan ve yapılmış bu kan testi için hiç açıklama yapmayan sadece sonucların iyi olduğunu söyleyen dr. dan dolayı, burada devam edersem başıma geleceklere dair güvenim azaldı.
Ertesi ay Ordu da memlekette iken oradaki iyi bilinen ülke çapında zinciri bulunan hastanedeki kontrolümde tarama testi dahil yapılan muayene ve tetkiklerden hem abartılı bir fatura bildirimi yapılmaması hem açıklayıcı ve yönlendirici tavırları olan hekimin bana aslında olması gerekeni tecrübe etmesi,eşim ve benim bakış açımıza renk verdi. Çorlu için olmasa da İstanbul da ulaşabileceğimiz bir hekim tavsiyesi ile oradan ayrıldık. Bebeğimizin cinsiyetini de %70 erkek olacağı yönünde öğrenmiş olduk bu arada.Ve onun silüetiyle de tanıştık:)
Çorlu ya geri dönüp bir sonraki ay olacak kontrolümüz için tavsiye üzerine Çerkezköy'de bir dr a muayne olduk. Kendisi de hastanenin başhekimi olan dr beklenti skalamızın içinde idi ama hastane şartları onu elimine edecek düzeyde kötüydü.
Gelecek ay  Çorlu da diğer özel hastanede part time görevli bu nedenlede hastalarının büyük kısmını  muaynehanesinde alan çok tavsiye edilen ve oldukça da yoğun olan dr'a giderek gerçekleştirdik. Bahsedildiği gibi hem beklentileri karşılayan hem daha ilerde edineceğimiz tecrübelere de cevap verebilecek donanımda olduğunu sonra öğreneceğimiz Dr umuzla bu günlere kadar geldik.

Ve final:
Final sorusu "normal doğuma bir engeliniz yok , bu konuda özel bir kararınız var mı yani sezeryan ile planlı doğumu tercih etmekte misiniz?"
Normal doğum + epidural olmayı istediğimi bunun kendisi için farklı bir neticesi yoksa hastane seçiminde ön ayak olmasını istedim. Tabi ki çalıştığı özel hastanede olabileceğini ama alternatif olarak yeni açılan hastanenin de seçenekler arasında tutulabileceğini belirtti.

Bunun üzerine olanaklarımız tartmak için her iki hastanenin şartlarını kıyaslamaya karar verdik. Elimizde sadece bu 2 hastane kalmıştı.
Yeni açılan ama kadrolaşmamış lux hastane mi?yoksa eski, kadrosu sağlam ama lux olmayan hastane mi?
Hijyen?
Doğum ekibi?
Doğum paketi ücreti?
Özel sigorta için sunduğğu olanaklar?
-----------
Bunun için aldığımız doğum paketi fiyatları da  diğer olanaklarla doğru orantılı olsa da özel sigortamız bunu bir etken olmaktan  çıkarmıştı. Yani lux olanı tercih etmemizde sakınca yoktu. Hijyen ise eski hastanede bir nebze suistimal edilmekte idi. Şimdi doğum ekibinin güvenilirliğine ihtiyacımız vardı. Dr.umuz hakkında son anda normal doğumlara girmeyebileceği hakkında duyumlar almıştık. Bu belki de daha kısıtlı ve lux olmayan olanakları olan hastanede bu extra bir dezavantaj olacaktı. Bu nedenle yeni hastaneye bu pazar günü koltuğumuzda öylece otururken planlanmamış bir ziyaret uydurup şartların gerçekte de bahsedilen kadar iyi olup olmadığını kendi gözlerimizle görmek ve dr.umuzun da burada doğum yapabilirliğinin teyidini almaya karar verdik.
Pazar günü sadece acil girişi açık olan hastanenin kapısından girip tatil günü olması nedeniyle biraz daha tenhalaşmış olan katlarında dolaşmaya başladık. Sonra doğum katını hedef aldık ve munzur çocuklar gibi gülüşerek asansörle o kata geldik. Biraz sağa sola bakış attıktan sonra, kapısında "hoşgeldin bebeğim" asılı kapıdan çıkan hemşirenin sıcak gülümsemesi ile durduk.Hemşire hn. kendisine taze gelmiş sıcacık kahvesini es geçerek amacımızı öğrendikten sonra bize odaları ve katı gezmeyi teklif etti. Katta 3 tip hasta odası vardı. benim tabirimle lux, "SDL "yani son derece lux :) ve engelli hastalar için lux oadalar.. Lux ve son derece lux arasında fiyat farkı 500 tl idi. SDL Odalraın farkı  m2 si geniş tutularak hasta odasını ayırıp ilk girşi kısma oturma grubu ile ziyaretçi/refakatçi odası yapılmış olmasının yanı sıra dekorasyonundaki ufak tefek fatklılıklardı. Tüm odalar banyolu, buzdolap ve yedek yorgan yastık battaniye içeren dolapları olan ve bunların yanında kişisel ihtiyaçlara cevap veren aynalı hazırlanma masaları, havlu...vs vardı.
Yenidoğan yoğun bakım ünitesini sterilizasyondan dolayı göremedik ama non streril /steril/ultra steril (yanlış hatırlamıyorsam) olmak üzere kadameli ve şifreli giriş alanına sahip doğumhaneye bir göz atabildik. İlk giriş nonsteril olan alanda sancı odası mevcuttu.Orada öylece durup çizgiyi aşmamak kaydı ile doğumhanelere de gözlerimiz değebildi...(değmese miydi acaba, ama yok yok ortam o kadar güven vericiydi ki, hayal gücümden kara bulutları dağıtıyordu)

Gezimiz biterken dr.umuzun doğuma katılıp katılamayacağı hakkında bir yorum da bu kanattan almak istedik ve hemşire hanım net cevap için hastane müdürüne danışmak istedi. Sağolsun, müdür bey bizi aynı katta- kısa süre içinde yanımıza gelerek- aydınlattı. Bahsi geçen dr.için birlikte çalışmaktan mutlu olacakları bir dr olduğunu, bununiçin sık sık görüşmelerinin mevcut olduğunu, anlaşmaları halinde  bizi maddi yönde aynı dr için  extra harcama yapmaktan kurataracağını ama anlaşma gerçekleşmezse de dr.umuzun doğuma katılmasında sakınca olmadığını da belirtti.Özel sigortamız ile henüz bir anlaşmaları olmadığı halde faturalandırma karşılığında sigorta şirketinin hastaları mağdur etmediğini belirtti.
Hastane için  Buraya tıkla

Eşim ve ben hastaneden gayet memnun ayrıldık. Başta elimine ettiğimiz maddi olanaklar bu sefer devreye yeniden girmişti. Tam karar verebilmemiz için hastaneden aldığımız aynı bilgilerin Sigorta şirketimizden de teyit edilmesini isteyecek ve dr.umuza da nihai karaımızı net şekilde belirtebilecektik.

Sonuç olarak bu yeni hastanenin kadrosunun da bize güven vermesini kendi dr.umuzu ekibe katarak sağlayabilecektik.

Çorlu da doğum yapmayı planlayan arkadaşlara yön verici olmuştur umarım.Dr ve hastane bilgilerinde aldığımız detaylar için bana buradan mail atabilirler.

Kadın doğum doktorumuzun da belirttiği üzere babası ve ben artık sancılarımızı, nişan denen akıntımı ve suyumun gelmesini yani oğlumuzun bize vereceği geliş sinyallerini bekliyor olacağız. Son 20-25 gün olsa gerek...Heyecan her geçen gün farklı boyutta ve renkte değişiyor :D

36+4

Bir sonraki muayne hala doğmamış olursa 4. Şubat 2011 ----sa 17:30

Allah seni korusun ve bize sağ salim kavuştursun oğlum!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder